Įdomu

Patalpinta
Birželio 28, 2012


Grįžti į sąrašą

Kavos skrudinimas

Kavos skrudinimas

Žalios pupelės, gautos tiek sausuoju, tiek drėgnuoju būdu, keliauja į kavos biržas, o iš ten – į skrudinimo gamyklas visame pasaulyje.

Žalias kavos pupeles tinkamoje vietoje galima laikyti keletą metų. Kad įgautų skonį ir aromatą, pupelės skrudinamos, todėl skrudinimas yra tikras menas ir pagrindinis kavos paruošimo etapas. Specialiose krosnyse karštas oras pupeles gaubia iš visų pusių – taip jos apskrudinamos tolygiai. Skrudinimo lygis lemia tokius faktorius kaip kavos švelnumas, sodrumas ir rūgštumas, tačiau neturi įtakos kavos stiprumui. Kavos stiprumą lemia kavos ir vandens proporcija, užpilant kavą vandeniu. Skrudinant vyksta cheminiai pokyčiai : iš pupelių išsiskiria aromatiniai aliejai, formuojasi skrudintas cukrus, išsiskiria dujos.
Skrudinamos pupelės netenka vandens, cukrus jose karamelizuojasi, kinta raugo medžiagos, atsiranda kavai būdingas aromatas. Pupelių svoris sumažėja 12 – 20 proc., o talpa išauga 30 – 50 proc. Kuo labiau skrudinta kava, tuo mažesnis jos rūgštingumas. Tačiau pupeles galima labai greitai perskrudinti. Tokių pupelių aromatas silpnesnis, o skonis prastesnis.

Egzistuoja įvairūs skrudinimo būdai, turintys įtakos kavos savybėms:
 
•    Lengvai arba baltai paskrudintos pupelės pasidaro švelniai rudos, sausos, elegantiško skonio ir aromato. Šis skrudinimo būdas naudojamas vidutinio dydžio pupelėms. Tokio skrudinimo pupelės ypač tinka rytinei kavai, užbalinant ją pienu.

•    Vidutinis skrudinimas dar vadinamas „Vienos skrudinimas“  yra universalus, kadangi suteikia stiprų skonį ir labiau atskleidžia daugelio kavos rūšių savybes. Tokia kava pasižymi saldžiu ir sodriu aromatu. Tokiu būdu skrudinta kava tinka gerti bet kuriuo paros metu.

•    Stipriai skrudintos kavos pupelės įgyja tamsiai rusvą spalvą ir ant jų paviršiaus susidaro nedidelis aliejaus sluoksnis. Pupelės spindi. Taip skrudinta kava yra stipraus skonio ir turi nedidelį kartumo prieskonį. Ji geriausiai tinka gerti po pietų, užbalinant t grietinėle.

•    Labai stipriai skrudinta kava dar vadinama dvigubai skrudinta kava. Po tokio skrudinimo pupelės spindi, yra aliejuotos ir juodos. Kava, pagaminta iš tokių pupelių turi stiprų kartumo skonį.

•    Vadinamasis „itališkasis skrudinimas” žinomas kaip „espresso“ skrudinimas. Ši kava labai tamsios spalvos.