Įdomu

Patalpinta
Birželio 28, 2012


Grįžti į sąrašą

Kavos rūšys

kavos rusys

Kavos kokybė priklauso nuo kavamedžio veislės ir vietos, kur kava buvo brandinama. Kuo aukščiau jūros lygio auginama kava, tuo geresnė jos kokybė. Malta kava dažniausiai ruošiama ne mažiau nei iš dviejų skirtingų pavadinimų kavos, todėl jos skonis labai įvairus. Kava su priedais – tai malta kava, į kurią gali būti pridedama cikorijos, salyklo, džiovintų figų, įvairių prieskonių.

Kavos rūšys gali būti išskiriamos pagal kavamedžių auginimo vietą (Kenijos, braziliška kava ir pan.) arba rūšį (Arabika, Liberika, Robusta):

Arabika  -  kilmingiausia iš visų kavos rūšių. Tai geriausia kava, kuriai būdingas sodrus skonis ir puikus aromatas. Pasižymi pailgomis sėklomis, lygiu paviršiumi, vos išlenktos „S“ raidės formos linija. Auginama kalnų šlaituose, kur iškrenta daug kritulių. Arabikai reikia gerai drenuoto dirvožemio, dviejų valandų saulės per dieną, o likusį laiką turi būti pavėsis. Geriausia kava auga tropikų klimato juostose 600-1800 metrų aukštyje virš jūros lygio. Arabikos medžiai gali siekti 5-6 metrų aukštį. Siekiant palengvinti jų priežiūrą ir rinkimą, jie kerpami 3 metrų aukštyje. Skirtingos rūšys atsirado augalą veisiant skirtinguose dirvožemiuose. Įvairių rūšių Arabika auginama Centrinėje ir Pietų Amerikoje, Karibų jūros pakrantėje, rytinėje Afrikoje, Indijoje ir Papua – Naujojoje Gvinėjoje.
Arabikos kava yra absoliuti lyderė tarptautinėje kavos šeimoje, sudaranti apie tris ketvirtadalius pasaulinės kavos gamybos.

Liberika –  mažiausiai paplitusi kavamedžių rūšis. Šios pupelės naudojamos kavos gėrimams ir tirpiai kavai gaminti. Ji užima tik 1% pasaulinės produkcijos.

Robusta  kavos krūmai auga prastesnio klimato kraštuose, žemesnėse vietose. Sėklos apvalios, spalva  – nuo šviesiai rudos iki pilkšvai-žalios. Palyginti su arabika, Robustos kavos krūmai auga greitai, yra atsparūs ligoms ir derlingesni. Vakarų Europa Robustą atrado tik praėjusio šimtmečio pabaigoje, tačiau ji greitai įgavo didelę ūkinę svarbą, kadangi ją galima kultivuoti ir žemesniuose tropiniuose regionuose. Ši kavos rūšis ne tokia aromatinga, tačiau joje daugiau kofeino, yra stipresnė, kartoko skonio.
Robusta paprastai maišoma su kitų rūšių kavos pupelėmis. Šios rūšies kava sudaro apie ketvirtadalį pasaulinės kavos gamybos.