Patalpinta
Birželio 20, 2013
AR ŽINOJOTE, KAD….
Ar žinote kad 1

...kava pasaulyje auginama 65-iose valstybėse. Visos jos išsidėsčiusios tropikuose, netoli pusiaujo;

...vienas kavos medelis per metus duoda iki 0,5 kg paskrudintos kavos;

...kasdien pasaulyje išgeriama apie 2,25 mlrd. kavos puodelių. Šie skaičiai daro kavą pačiu populiariausiu gėrimu pasaulyje..

Patalpinta
Birželio 28, 2012
Kavos skrudinimas
Kavos skrudinimas

Žalios pupelės, gautos tiek sausuoju, tiek drėgnuoju būdu, keliauja į kavos biržas, o iš ten - į skrudinimo gamyklas visame pasaulyje.

Patalpinta
Birželio 28, 2012
Kavos rūšys
kavos rusys

Kavos kokybė priklauso nuo kavamedžio veislės ir vietos, kur kava buvo brandinama. Kuo aukščiau jūros lygio auginama kava, tuo geresnė jos kokybė.

Patalpinta
Birželio 28, 2012
Kavos pupelių apdorojimas
kavos apdorojimas

Kavos rūgštingumą lemia joje esančios rūgštys. Svarbiausia jų – chlorogeninė. Kuo prastesnė kava, tuo jos daugiau. Skrudinant chlorogeninės rūgštys suyra iki 30 proc., skrudinant ypač tamsiai – 70 proc.   Kavos pupelių kokybė priklauso ne tik nuo rūšiai būdingų savybių, bet ir nuo apdorojimo būdų.

Patalpinta
Birželio 28, 2012
Kavos kilmė ir istorija
Kavos istorija

Egzistuoja daug legendų apie kavos atsiradimą. Viena jų byloja, kad kavą  atrado jaunas piemuo Khaldi. Jis pastebėjo, kad suėdusios raudonų uogų nuo krumų jo ganomos ožkos keistai elgiasi, tampa labai energingos.  Vieną kartą Khaldi nuėjo į kaimynystėje esantį vienuolyną ir  papasakojo apie keistą ožkų elgesį ten buvusiam abatui. Abatas nusprendė pabandyti išvirti uogas ir gauti nuovirą. Nuo tada vienuoliai pradėjo gerti šį gėrimą, kuris padėdavo jiems neužmigti ilgų maldų metu.  Tačiau labiau tikėtinos yra žinios, jog kava yra kilusi iš Etiopijos, greičiausiai Kafo regiono, nuo kurio vardo ir galėjo kilti pats pavadinimas „kava“. Būtent čia natūraliomis sąlygomis auga arabinis kavamedis.